Afvallen met gemak. Hoe doe je dat nou?

Als personal trainer merk ik vaak dat afvallen voor velen een lastige klus is. Dagelijks komen er verschillende verleidingen op je af, zoals vrienden die je uitnodigen voor een avondje stappen, het lekkere eten wat je partner voor je heeft gemaakt, die snackbar waar je elke dag langsloopt en zo kan ik er nog veel meer opnoemen waar mijn klanten dagelijks mee moeten dealen.

Hierdoor is het ook steeds lastiger om echt gemakkelijk af te vallen. Afvallen met gemak: hoe doe je dat? In deze blog leer ik je hoe ik met mijn klanten de meeste problemen oplos aan de hand van deze drie punten.
Met de meeste klanten werk ik eerst aan de makkelijkere aanpassingen, waaronder deze drie:

  • Beginnen met calorieën bijhouden
  • 2x per week een intensieve training doen (kracht/conditie)
  • Je energie focussen op je doel

Calorieën bijhouden

Stap voor stap successen boeken, in plaats van snel scoren en snel falen, daar gaat het om bij calorieën bijhouden. Je hebt tenslotte ook jaren gedaan over het laten verslonzen van jouw gezondheid. En misschien heb je nu geen klachten, maar met jouw levensstijl riskeer je dit wel. Denk aan hart -en vaatziektes, diabetes of een hernia.

Waar moet je op letten?

Calorieën bijhouden raad ik zo’n 90 dagen aan. Om je bewust te maken van hoe jouw lichaam werkt op een toegankelijke manier. Leer die ongezonde gewoontes en producten kennen.

Leer zelf verstandige keuzes maken. Je zult na het zorgvuldig invullen van de app sneller en duurzamer afvallen of aankomen. Met het bijhouden van je voeding door middel van een voedingsapp zal je gezonder gaan eten. Hoezo dan? Als je elke dag jouw calorieën telt, krijg je inzicht in hoeveel troep je eigenlijk eet.

Zelf raad ik aan om dit minimaal 90 dagen vol te houden. Er zijn genoeg apps die jouw gewicht, calorie inname en gewicht in kaart brengen. Zo heb je via één app inzicht in jouw gehele pad richting een gezonder leven. En bonus: ze zijn bijna allemaal gratis te downloaden!

Is dit écht voldoende om resultaat te behalen? Zeker weten! En als je deze eerste uitdagingen goed weet af te ronden, gaan we naar de volgende uitdagingen.

Fitness: Kracht & Conditietraining

Fitness is essentieel om richting jouw gezondheidsdoel te komen. Of dit nu gaat om afvallen, shapen of juist aankomen: zonder goede krachttraining wordt het erg lastig. Probeer thuis of in de sportschool eens naar de gewichten te lopen en daag jezelf lekker uit. Ik zou aanraden om te beginnen met machines, die ervoor zorgen dat je in de juiste vorm de oefening doet en verminderen daardoor ook de kans op blessures. Wanneer je de vorm onder de knie hebt, kun je gaan beginnen met losse gewichten. Als je wilt afvallen kan je ook gebruikmaken van conditietraining. Deze vorm van training verbrandt sneller calorieën dan krachttraining, maar is voor velen een stuk lastiger. Het is daarom aan te raden dat je het consistent doet, zodat je er geen weerstand voor opbouwt.

Energie focussen op je doel

Stel je voor dat je een taart te verdelen hebt onder 100 mensen. Dan is het heel makkelijk om te concluderen dat er 100 mensen niet blij zullen zijn. Zo geldt dat uiteraard ook voor jouw energieverdeling in het leven. Dagelijks lopen we tegen het feit aan dat we onze doelen niet behalen. Als je aan alles een beetje aandacht geeft, zal je niet blij worden van die resultaten en niet gelukkig zijn. Het belangrijkste besef hierin vind ik nog wel dat hoe snel je leven voorbij gaat, als je altijd druk bent. Dan vliegt de tijd en geniet je amper ergens van. Elk jaar vliegt voorbij, zonder dat je grote resultaten bereikt. Om terug te komen op de energieverdeling, zou ik je willen vragen om eens opnieuw te kijken naar waar jij allemaal energie aan besteedt. Hoeveel doelen heb jij voor jezelf gesteld én niet behaald. Het ligt er niet aan dat jij niet in staat bent om je doelen te behalen. Het ligt er niet aan dat de situatie het niet toelaat. Het ligt eraan dat we minder moeten willen en voor de belangrijkere dingen 100% inzet moeten vertonen.

Conclusie: aan je gezondheid werken

Aan je gezondheid werken is iets wat je levenslang zou moeten doen. Elke dag een beetje beter. Elke dag een beetje gezonder. Zo bereik je jouw fitnessdoelen. Maar vergeet alsjeblieft de uitspraak dat ‘als je
gezond “moet” eten, je niets lekkers meer mag’. Want voordat je het weet “kun je straks niks meer”. En zou je er alles voor over hebben om je gezondheid weer terug te krijgen. Maar dan is het te laat, of in
elk geval een stuk moeilijker. Aan je gezondheid werken doe je levenslang en is een voorrecht.

 

Consistent afvallen zonder coach? Hier leer je hoe je dat doet.