Pieter Broertjes

Enkele observaties over Tonnie Barberio

Je kunt alles tegen hem zeggen. Althans dat doe ik.
Al mijn frustraties gooi ik op tafel; dat lucht enorm op.
Het mooie van Tonnie is: hij scheldt nooit terug, maar blijft altijd vriendelijk en optimistisch.
Vooral dat laatste is bijzonder. Zeker als je bedenkt dat hij elke dag mensen behandelt die van alles niet meer kunnen, zich onthand voelen door een handicap die ze kortgeleden hebben opgelopen. Of gewoon stramme spieren hebben vanwege de ouderdom.
Ik ben er zo een. Nooit ziek en dan plotseling een ontsteking in mijn hersenen. Paniek in de tent. Erger: paniek in mijn hoofd. Dan is Tonnie op z’n best. Alle handen aan het dek.
En – niet onbelangrijk – hij zag zijn doel om mij twee keer in de week te trainen dichterbij komen. Ik vond een keer per week meer dan genoeg, maar nu verloor ik het door overmacht. En ik moet toegeven: twee keer in de week een uur trainen doet mijn oude lijf (69) goed. Had ik maar eerder naar mijn vrouw geluisterd, die al een aantal jaren kind aan huis is bij Tonnie. Ik nu dus ook.

En als de oefeningen zwaar vallen, houdt hij de moed erin. Soms tegen beter weten in, maar het helpt mij enorm om het einde van de training te halen. De pijn in mijn onderrug heb ik nog steeds, maar minder constant. De pijn in mijn schouder is verdwenen. Kleine overwinningen die Tonnie breed uitmeet om vertrouwen te houden in het proces.
“We maken grote stappen, Pieter. Ga zo door”, zegt hij dan vol trots.
Je houdt dit alleen vol als je zelf positief in het leven staat. En dat doet Tonnie met overtuiging. Dat geeft hem kracht.
Hij staat midden in het leven, maar kan ook wegkijken. Om zichzelf te beschermen tegen te veel negativisme. Kranten leest hij niet, het journaal kijkt hij bij hoge uitzondering.
Berichten over die laffe oorlog in de Oekraine laat hij niet toe. Zo houdt hij zich staande in deze knotsgekke wereld.
Tonnie heeft om zich heen mensen, vakmensen verzameld die expert zijn in bepaalde onderdelen die van belang zijn voor menselijk welbevinden. De bewegingsanalist, de voedingsspecialist, de masseur. Aan alles is gedacht. De aanpak van Tonnie is integraal.

Ik ben een fan van Soul Gym, dat was u vast niet ontgaan. Mijn en zijn mantra luidt (met dank aan Herman Tjeenk Willink): “Groot denken, klein doen.”
Zolang er resultaten zijn, gaan we moedig voorwaarts. Zij aan zij.

Pieter Broertjes (69)
Maarssen