Hoe bereik je je doelen sneller?

We zijn aan het eind van het jaar gekomen, dat betekent dat we nu de mogelijkheid hebben om terug te blikken op het afgelopen jaar. In welk opzicht ben jij veranderd? Hoe ben je op zakelijk niveau gestegen? Heb je aan het begin van vorig jaar doelen gesteld en zo ja, heb je deze ook bereikt? Of ben je juist ergens tegenaan gelopen, waardoor je het (net) niet hebt kunnen halen? In dit jaar hebben sommigen grote doelen bereikt, terwijl andere mensen tegen flinke problemen zijn aangelopen. Of je nu de persoon bent die gegroeid is, de persoon die het lastig had dit jaar of ergens tussenin zat: het is belangrijk om verder te gaan in het leven en dat begint met doelen stellen. Heel vaak beginnen we de periode na de kerstvakantie met dezelfde doelen, maar ook met dezelfde patronen. Het is weer snel druk op werk, thuis (met gezin) en veel leuke afspraken en etentjes. Hoe manage je dit het beste? Je kunt dit terugvinden in mijn vorige blog over hoe je jouw potentie volledig benut. Dus laat je jouw grote doelen in het leven varen en kies je voor kleine stapjes.
Alleen vanaf nu niet meer.

De komende 12 maanden ga je dit patroon doorbreken

Dus stel jezelf de vraag: welke doelen wil ik binnen een jaar bereikt hebben? Welke zakelijke doelen? Welke privédoelen? Welke doelen het ook mogen zijn, wees niet bescheiden en doe JEZELF eens niet tekort. Je bent tot veel meer in staat dan dat je door je dagelijkse acties toelaat. Is het jouw doel om consistent af te vallen? Lees hier hoe je dat het beste aanpakt!

Waarom is doelen stellen belangrijk?

Door heel goed te beseffen waarom doelen stellen belangrijk voor je is, is de kans dat je de doelen bereikt een stuk groter. Blijf doorzetten. Blijf eerlijk tegen jezelf, want je hebt hele goede redenen om deze belangrijke doelen te behalen: het bevordert jouw levensgeluk en gezondheid.

Stappenplan om jouw doelen te bereiken

Vaak heb je een doel en de redenen hierachter zijn ook duidelijk. Alleen hoe je jouw doel gaat bereiken, is vaak niet iets wat we als haalbaar zien. Dus denken we niet serieus genoeg na over hoe we dit gaan doen. We beperken onszelf tot een droom die niet haalbaar lijkt, maar als je er echt voor gaat, kom je erachter dat het door jou gestelde doel toch écht een stuk makkelijker is om te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je bewust wordt van jouw mogelijkheid om doelen te bereiken? Hoe zorg je ervoor dat je duidelijk weet wat jouw doel is en hoe je die bereikt? Ik heb hieronder drie tips waarmee je een rotsvast vertrouwen opbouwt om jouw doelen te bereiken.

✔ Maak een lange termijnplan van 12 maanden.

Voor het bereiken van een doel moet je altijd een plan hebben. Of het nu gaat over afvallen, het behalen van een promotie of het starten van je eigen bedrijf: zonder een doel en een bijbehorend plan is de kans dat dit goed uitpakt erg klein. Maak een lange termijnplan van 12 maanden waarin je uitlegt hoe dit proces eruit ziet. Stel je doel is om binnen 6 maanden 10 kg af te vallen, klinkt het misschien raar om een plan te maken voor een halfjaar daarna, je hebt het doel toch al bereikt? Niet helemaal eigenlijk, want je wilt niet alleen afvallen, maar je wilt dat gewicht ook behouden. In het plan schrijf je dus niet alleen hoe je die 10kg kwijtraakt, maar ook hoe je aan de hand van gezonde voeding en regelmatig sporten dit gewicht ook behoudt.

✔ Maak een korte termijnplan met maandelijkse Checkpoints.

Naast een plan voor de lange termijn is het noodzakelijk om dit ook voor de korte termijn te doen. Laten we bij het voorbeeld van afvallen blijven. Als je zegt dat je binnen 6 maanden 10kg wilt afvallen, zijn er eigenlijk maar 2 punten waarop je ervoor gaat strijden, namelijk op het begin, wanneer je die motivatie hebt om het ‘zo snel mogelijk te bereiken’, en een maand voor het einde, wanneer je erachter komt dat je in de maanden ervoor bijna niks bent verloren. Met een korte termijnplan en maandelijkse checkpoints zorg je ervoor dat je die drive in elke maand hebt. Je breekt het doel in kleinere stukken, zodat je elke maand een subdoel hebt die je wilt bereiken. Hierdoor is het een stuk makkelijker op je doel te bereiken en kan je jezelf altijd bijsturen als het niet gaat zoals je wilt.

✔ Wie betrek je in jouw team?

Het is ook belangrijk om te weten wie je gaat helpen op de weg naar dit doel. Doe je het alleen, dan is de kans dat je motivatie in een lastige week plotseling verdwijnt. Zorg ervoor dat je een team hebt die je steunt en je motiveert om het beste uit jezelf te halen. Kies goed welke personen dit zijn, want je wilt niet dat deze mensen je nog verder omlaag gaan halen wanneer jij bezig bent met jezelf te verbeteren.

En ten slotte: momenten van willen opgeven, horen bij elk groot doel in het leven. Iets van grote waarde, is de moeite om offers voor te maken. Blijf doorzetten. Gun jezelf het allerbeste. En vooral: Zet jezelf op de eerste plek. Jij kan dit.