Pieter Broertjes

Nieuwe berichten uit de martelkamer

Ik kwam gestrest binnen. Had de halve ochtend Ziggo proberen aan de lijn te krijgen. Voor een afspraak met een installatiemonteur. Niet gelukt. De stoom kwam nog uit mijn oren. Een makkelijke prooi voor mijn trainer Tonnie Barberio. Je belasting is nog steeds te hoog, zo begon zijn tirade. “Je agenda moet leger. Trainen is goed en verder niks. De maand januari mag je geen afspraken maken. Je wil toch nog langer leven?”
Zullen we gaan trainen, vroeg ik bedremmeld. Daar kom ik hier voor, toch?
Tonnie liet zich niet van de wijs brengen en vervolgde zijn wijze levenslessen.
Velen zullen dat herkennen. Herstellen is in zijn ogen niet alleen een fysiek proces, maar ook – vooral – mentaal. “De waarheid is niet altijd fijn, maar wel belangrijk”, is zo’n beroemde Barberio-uitspraak.

Na mijn eerste observaties zijn er al weer enkele maanden verstreken en nog altijd ga ik twee keer per week met plezier naar Soul Gym. De bemoedigende woorden van Tonnie – ‘het gaat steeds beter’ – werken helend en geven vertrouwen; juist in deze donkere en regenachtige periode.
Het is ook een kwestie van volhouden. En de oefeningen zijn vaak niet mis. Vandaag, kondigt Tonnie aan het begin van een les aan. “Vandaag richten we ons op kracht en flexibiliteit.” Jing en Jang. Hij legt uit waarom het zo zwaar moet zijn. “Hoe oncomfortabel hier tijdens de les, hoe comfortabeler straks buiten”, verdedigt hij zijn aanpak, terwijl ik over een skippybal hang en bang ben elk moment op de grond te vallen.
Heb medelijden my Lord.

Er is veel gebeurd in de laatste maanden.
Soms laten we ons afleiden door de twee schattige hondjes aan de overkant van de straat. Staan ze weer voor het raam? Dat schept een band. Net als ons bezoek aan de Master of the Mindset, ✅ Michael Pilarczyk in het circustheater in Scheveningen. De man van ‘leef je mooiste leven’ en de oprichter van Meditation Moments, een super populaire app voor liefhebbers van mediteren.
Sinds kort ook voor mij een uitkomst om meer rust in het hoofd te krijgen. En leren Nee te zeggen; volgens Pilarczyk het moeilijkste woord in het leven. “Ja zeggen, kan altijd nog”, aldus de master of meditation.

Tot slot onze leermeester nog een keer. “Leer leven met je beperkingen en lukt dat niet, maak dan strenge keuzes. Wat maakt je gelukkig? Een hond?”
Ik schuchter. “Ja! Maar daar heb ik geen tijd voor.”
Barberio, onverbiddelijk: “Hoor wat je zegt. Maak je agenda leeg en neem een hond. Anders sluit ik je op in zo’n Yurt.”

Pieter Broertjes (70)